Η νέα μας ιστοσελίδα βρίσκεται στη διεύθυνση: authors.gr

Πέθανε στη Φλώρινα μετά από ολιγόμηνη ασθένεια ο ποιητής και πανεπιστημιακός, ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, Μίμης Σουλιώτης.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1949, σπούδασε φιλολογία στη Θεσσαλονίκη, έκανε μεταπτυχιακά στη Βουδαπέστη και υποστήριξε το διδακτορικό του για τον Καβάφη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εγκαταστάθηκε στη Φλώρινα, τόπο καταγωγής της συζύγου του. Μαζί με τους Δημήτρη Καλοκύρη, Πάνο Θεοδωρίδη, Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, και με τη συμπαράσταση του καθηγητή του ΑΠΘ, Γ.Π.Σαββίδη, συνέβαλε στη δημιουργία του περιοδικού Τραμ το 1971. Δίδαξε νεοελληνική λογοτεχνία στο Παιδαγωγικό Τμήμα του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και πρόσφατα (2010) στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.


Το πιο ιδιάζον χαρακτηριστικό της ποίησής του, από τις πρώτες ακόμα εκδόσεις του (Σβούρα, 1972΄ Ποιήματα εν Παρόδω, 1974, Αβγά μάταια, 1998) ως την τελευταία (Κύπρον, ιν ντηντ: περιηγητικές αρπαχτές σε στίχους, 2011), είναι η οξύτατη παρωδία προσώπων, ηθών και φαινομένων της σύγχρονης ελληνικής δημόσιας ζωής, προπάντων του πανεπιστημιακού χώρου αλλά και του κύκλου των λογοτεχνών και των διανοουμένων. Η ειρωνική και παιγνιώδης οπτική του είναι εμφανής και σε πολλά από τα σχόλια και μελετήματά του. Φρόντισε φιλολογικά πολλές ανθολογίες νεοελλήνων ποιητών στις εκδόσεις Ερμής, καθώς και τον τόμο, Φλώρινα: μια πόλη στη λογοτεχνία (2002).


Στην οικογένεια του Μίμη Σουλιώτη καθώς και στους πολλούς κοινούς μας φίλους, η Εταιρεία Συγγραφέων εκφράζει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια.

 

Επιστροφή

 

© Εταιρεία Συγγραφέων, 2003 - 2014 - authors.gr