Η νέα μας ιστοσελίδα βρίσκεται στη διεύθυνση: authors.gr


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Σ. ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ
 

 
Η Εταιρεία Συγγραφέων, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της διεθνούς κίνησης \"100 χιλιάδες ποιητές για την αλλαγή\" που έχει συμφωνηθεί να γίνουν παγκοσμίως στις 24 Σεπτεμβρίου, διοργανώνει την ημέρα αυτή, στις 7 μμ. και στον χώρο του νέου βιβλιοπωλείου Γαβριηλίδης, (Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3228839),  βραδιά ανάγνωσης ποιημάτων με θέμα την αρμονική, ειρηνική συνύπαρξη των λαών και τη φροντίδα για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Τα θέματα αυτά είναι κοινά για όλες τις ανάλογες εκδηλώσεις, σε κάθε χώρα που συμμετέχει στην κίνηση των \"100 χιλιάδων ποιητών\".
 
Με την ανακοίνωση αυτή προσκαλούμε τα μέλη της Εταιρείας μας που θέλουν να συμμετάσχουν με αναγνώσεις ποιημάτων, δικών τους ή άλλων, στο σκοπό της διεθνούς αυτής κίνησης ποιητών, να έλθουν στις 24 Σεπτεμβρίου στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Γαβριηλίδης. Επίσης να ενημερώσουν άλλους ποιητές, μέλη της Εταιρείας που τυχόν δεν θα το έχουν πληροφορηθεί, να συμβάλλουν και εκείνα στη δημόσια αυτή ανάγνωση.
 
Το Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων   
 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Η   Εταιρεία Συγγραφέων για την απώλεια του Νίκου Θέμελη.

 

 

H Εταιρεία Συγγραφέων εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια του Νίκου Θέμελη, εκλεκτού μέλους της. Τα ελληνικά γράμματα χάνουν έναν σημαντικό συγγραφέα, ένα ακάθιστο πνεύμα, έναν άνθρωπο με  σπάνιο και υψηλό δημοκρατικό ήθος. Η Εταιρεία Συγγραφέων συμπαραστέκεται ολόψυχα στο πένθος της οικογένειας του εκλιπόντος.                                           

-Την νεκρώσιμη ακολουθία, τη Δευτέρα 22 Αυγούστου, παρακολούθησε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Συγγραφέων ο πρόεδρός της Αλέξης Ζήρας.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

 

 

Παρακολουθήσαμε με μεγάλη θλίψη, όπως όλος ο κόσμος, τα πρόσφατα γεγονότα, την καταστροφή του κέντρου της πόλης μας και τον τρόπο με τον οποίο κατέληξε μια αυθόρμητη διαμαρτυρία. Θέλουμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στη βία και στα έκτροπα, από όποια πλευρά και να προέρχονται, και ιδιαίτερα στην κατάχρηση εξουσίας των οργάνων της τάξεως, που παραπέμπει σε άλλες εποχές.

 

 

Ανησυχούμε για τη συνεχώς επιδεινούμενη πολιτική, πολιτιστική και ηθική κρίση, η οποία δεν αφήνει έξω τους διανοούμενους και τους συγγραφείς αυτής της χώρας.

 

 

Πιστεύουμε πως είναι επείγουσα πια ανάγκη για τους συγγραφείς να συνταχθούμε με όλους τους τρομοκρατημένους πολίτες και να υψώσουμε πρώτα εμείς τη φωνή μας.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, μέλη της Εταιρείας μας,

Εδώ και αρκετές μέρες κυοφορείται ένα νέο εταιρικό σχήμα στον χώρο της λογοτεχνίας μας. Μετά από διαδοχικές σκέψεις του βασικού εμπνευστή του, ποιητή και μέλους της Εταιρείας μας, Ντίνου Σιώτη, θα ονομάζεται « Κύκλος των Ποιητών», θα έχει καταστατικό Μ.Κ.Ο., με συνδρομές και όλα τα συναφή, και θα έχει ως μέλη του ποιητές. Ήδη όπως γνωρίζουμε και γνωρίζετε  έχουν προσεγγιστεί και προσκληθεί πολλά από τα μέλη μας  να γίνουν ιδρυτικά ή τακτικά μέλη του εν λόγω σχήματος.

Ως Δ.Σ συζητήσαμε κατ’ επανάληψη το θέμα του σωματείου και των κινήσεων του Ντίνου Σιώτη. Κάτι απολύτως εύλογο, εφ΄όσον ένας μεγάλος αριθμός των ποιητών μελών  μας σε επικοινωνία τους εξέφρασαν την αμηχανία τους και  ζητώντας  διευκρινήσεις : ποια η σχέση της Εταιρείας  με το νέο σχήμα και τι στάση θα κρατήσει. Με αυτή λοιπόν την ανακοίνωση   θέλουμε να αναφέρουμε τα εξής:

Α. Ο καθένας είναι ελεύθερος να δημιουργήσει σωματείο, και είμαστε οι πρώτοι που θα υποστηρίζαμε οποιοδήποτε νέο συλλογικό σχήμα, αρκεί να υπήρχε ένας επαρκής λόγος για τη δημιουργία του. `Όπως όλοι γνωρίζουμε, η Εταιρεία Συγγραφέων προέκυψε το 1981 ως συλλογικό σχήμα που ήθελε να διαφοροποιηθεί ριζικά από το ιδεολογικό στίγμα, τις αρχές και τις τακτικές άλλων λογοτεχνικών εταιριών. Αυτές τις συστατικές διαφορές δεν τις διακρίνουμε στην περίπτωση του «Κύκλου των Ποιητών». Δεν βλέπουμε τι το ουσιαστικά άλλο δημιουργούν οι καταστατικές του αρχές, ποιες άλλες δράσεις εκτός από τις ήδη συντελούμενες από την Εταιρεία μας θα αλλάξουν κοσμογονικά το τοπίο, θα ενισχύσουν το ρόλο των ποιητών στο πολιτισμικό γίγνεσθαι  και θα προβάλλουν την ελληνική ποίηση. 

Β. Ο προβλεπόμενος «Κύκλος των Ποιητών», παρά τους ισχυρισμούς του Ν.Σ., εμφανίζεται σε πολλά μέλη μας ως πράξη που σκοπεύει στη διάσπαση. Το ότι απουσιάζουν οι δομικοί και ουσιαστικοί λόγοι ύπαρξης ενός τέτοιου νέου σωματείου είναι σχεδόν μοιραίο ότι θα οδηγήσει σε σύγχυση και σύγκρουση, την οποία βέβαια απευχόμαστε. Λ.χ. ο ανταγωνισμός, με τις υπάρχουσες συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, για την ανεύρεση πόρων και χορηγιών θα είναι οξύς. `Όπως συγκρουσιακή θα είναι και η προσπάθεια δημιουργίας δράσεων και εκδηλώσεων για την ποίηση, αφού ουσιαστικά οι δυο εταιρείες θα απευθύνονται ως επί το πλείστον στους ίδιους δημιουργούς!!!

Γ. `Έχοντας όλα αυτά υπόψη, προτείναμε στον Ν.Σ., ως ύστατη προσπάθεια φιλικής και συναδελφικής διευθέτησης, να μεταφέρει υπό την αιγίδα του τις σχεδιαζόμενες από αυτόν δραστηριότητες στους κόλπους της Εταιρείας μας, σε συνεργασία με τις ήδη υπάρχουσες ομάδες σχεδιασμού εκδηλώσεων για την πεζογραφία και την ποίηση, οι οποίες έχουν από διμήνου στελεχωθεί και έχουν αρχίσει τον προγραμματισμό τους. Πρόταση όμως την οποία απέρριψε κάθετα.

Ελπίζουμε ότι με αυτή την ανακοίνωση έγιναν σαφείς οι θέσεις και οι απόψεις του ΔΣ της Εταιρείας Συγγραφέων ως προς τον «Κύκλο των Ποιητών». `¶λλωστε προηγήθηκαν πολλές συζητήσεις και με άλλα εκτός του ΔΣ μέλη μας, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια γενικότερη συναίνεση.  Δεν αρνούμαστε καθόλου ότι ο χώρος της τέχνης είναι χώρος ελευθερίας, αλλά δεν μπορούμε και να μην επισημάνουμε ότι αυτό που χρειάζεται για να έχουν νόημα τέτοιου είδους συσπειρώσεις και κινήσεις, και μάλιστα μέσα στις δυσχερείς συνθήκες που περνάμε, είναι όχι οι ενδεχόμενες προσωποπαγείς φιλοδοξίες αλλά οι συλλογικά υπεύθυνες πρακτικές.

Το ΔΣ της Εταιρείας Συγγραφέων

 

 

 

 


 

 


Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τον θάνατο του ποιητή Γιάννη Βαρβέρη. 

 

 

 

 

 

 


To Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Συγγραφέων, με άφατη θλίψη, πληροφορήθηκε τον αιφνίδιο θάνατο του εκλεκτού μέλους της, ποιητή και θεατρικού κριτικού Γιάννη Βαρβέρη. Ο Γιάννης Βαρβέρης υπήρξε από τους ιδρυτές της Εταιρείας Συγγραφέων, εξέχων ποιητής της «γενιάς του ΄70», και από τους εγκυροτέρους θεατρικούς κριτικούς μας. Σφράγισε με το έργο του και την πολυσχιδή του πνευματική προσωπικότητα τα ελληνικά γράμματα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Συγγραφέων εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.  

 

 

ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ

Να επισκεπτόμαστε τους επιζώντες ποιητές
αν μάλιστα τυχαίνει να μένουμε στην ίδια πόλη
να τους βλέπουμε που και που
γιατί εκεί που ζούμε ήσυχοι
βέβαιοι πως ζούνε κι αυτοί - ξεχασμένοι έστω -
εκεί έρχεται το μαντάτο τους.

Οι καλοί ποιητές μας φεύγουνε μια μέρα
όχι γιατί πεθαίνουνε
από έμφραγμα ή από καρκίνο
αλλά γιατί φυτρώνουνε στα βλέφαρά τους
λουλούδια τρομερά.

Ανοίγουνε κιτάπια στην αρχή
πάνε μετά στον οφθαλμίατρο
ρωτάνε κηπουρούς βοτανολόγους
η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά
λόγια φοβισμένα κι αόριστα
οι περαστικοί κι οι γείτονες σταυροκοπιούνται.

Έτσι σιγά σιγά οι ποιητές μαζεύονται
αποτραβιούνται σπίτι τους
ακούγοντας δίσκους παλιούς
γράφοντας λίγο
όλο και πιο λίγο
πράγματα μέτρια.
Στο μεταξύ μες στην κλεισούρα
τα τρομερά λουλούδια αρχίζουν να ξεραίνονται
και να κρεμάνε
κι οι ποιητές δε βγαίνουν πια
μήτε για τα τσιγάρα τους στο διπλανό περίπτερο.
Μόνο σκεβρώνουνε κοντά στο τζάκι
ζητώντας την απόκριση από τη φωτιά
που πάντα ξεπετάει στο τέλος μια της σπίθα
κι αυτή γαντζώνεται
στα ξεραμένα φύλλα πρώτα
ύστερα στα ξερά κλαριά
σ\' όλο το σώμα
και τότε λάμπει το σπίτι
λάμπει ο τόπος
για μια μόνο στιγμή

κι αποτεφρώνονται.

 

 

Γιάννης Βαρβέρης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ


Το να αποφασίζεις να σταματήσεις να επιχορηγείς έναν πολιτισμικό φορέα, όπως το Θεατρικό Μουσείο ή τη Βικελαία Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, που κι αυτή δίνει μάχη για την επιβίωσή της, είναι το πιο απλό πράγμα. Ιδίως όταν προβάλλεται κι εδώ το φόβητρο της οικονομικής κρίσης. Και ιδίως, επίσης, αν οι φορείς αυτοί αντιμετωπίστηκαν από τη σημερινή όπως και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ως απλοί κωδικοί στο δημόσιο λογισμικό και όχι ως ιδρύματα με ιστορία και πολυετή προσφορά στην ελληνική παιδεία.

Επί δεκαετίες οι κυβερνητικές πολιτικές –πλην εξαιρέσεων –  είχαν και συνεχίζουν να έχουν τα ζητήματα πολιτισμού σε ανυποληψία. Αντί να ασχοληθούν με την ορθολογική οργάνωση και χρηστή διαχείριση των  σημαντικών φορέων της παιδείας και του πολιτισμού μας, τους άφησαν κυριολεκτικά στην τύχη τους, έτσι ώστε σήμερα να τους παρουσιάζουν ανυπόληπτους και έτοιμους για ευθανασία.

Η Εταιρεία Συγγραφέων, εδώ και χρόνια, έχει σταθεί αντίθετη απέναντι σε ανάλογες αποφάσεις, γιατί και η ίδια αντιμετωπίζεται από τη μεριά της πολιτείας με μια αδιανόητη  αδιαφορία . Τώρα όμως είναι η στιγμή να υπερασπιστούμε την ύπαρξη του Θεατρικού Μουσείου. Το οφείλουμε στη μοναδικότητα της προσφοράς του στη θεατρική αλλά και στη γενικότερη παιδεία μας. Αλλά το οφείλουμε και σε όσα εξέχοντα στελέχη του θεατρικού μας παρόντος ήταν και είναι μέλη μας : στους  Μάριο Πλωρίτη, Τάσο Λιγνάδη, Βασίλη Ζιώγα , και στους : Κώστα Γεωργουσόπουλο, Κώστα Μουρσελά, Γιάννη Βαρβέρη, Ανδρέα Στάϊκο, Γιώργο Μανιώτη.    

 

 

 

 

 

 

Μπορείτε να προσθέσετε την υπογραφή σας στον ιστότοπο:

 

 

http://theatremuseum.blogspot.com/2011/04/blog-post_28.html,

 

 

Το Δ.Σ. Της Εταιρείας Συγγραφέων

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

21 ΜΑΡΤΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ  

 

 

Η 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, κάνει κάθε χρόνο την Εταιρεία Συγγραφέων να αισθάνεται περήφανη. Όχι μόνο γιατί ένα σημαντικό μέρος των τακτικών και των επίτιμων μελών της αποτελείται από ποιητές, όχι μόνο γιατί ο πρώτος επίτιμος πρόεδρός της ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης, αλλά και γιατί με πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν από τους κόλπους της ταυτίστηκε η 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, με την Ημέρα Ποίησης, σε ελλαδικό κατ\' αρχάς και έπειτα σε διεθνές επίπεδο. Θυμίζουμε ότι εορτάστηκε για πρώτη φορά το 1998, επί προεδρίας Κ. Στεργιόπουλου και μετά από εισήγηση του Μ. Μήτρα, ενώ το 2001, ο τότε πρόεδρός της Β. Βασιλικός εισηγήθηκε στην Unesco να δεχθεί και να υιοθετήσει το θεσμό, όπως και έγινε.

 

 

Το ότι συμπίπτει το 2011 με τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη μάς έδωσε το έναυσμα να αφιερώσουμε στη μνήμη αλλά και στο έργο του τις συμβολές μας στον εορτασμό της Ημέρας Ποίησης. Αλλά και να θυμηθούμε την εξής φράση του που χαρακτηρίζει καίρια μια από τις βασικές, διαχρονικές λειτουργίες της ποίησης, εντελώς απαραίτητης σε καιρούς αναδίπλωσης και πανικού, όπως αυτοί που περνάμε. \"Χρέος του ποιητή, ακόμη και στον χώρο αυτόν, το γεωδαιτημένο από τα όργανα ακριβείας που διαθέτει η σκέψη [...] το ύφος του, η γλώσσα του, ν\' αποκτούν κάτι από το σκίρτημα του νεανικού οργανισμού, τη φορά του πουλιού προς τα ύψη\". 

 

 

Οι τρεις συμβολές μας στον εορτασμό της Ημέρας Ποίησης 2011, αφιερωμένες στη μνήμη και στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη:

1.   Στην Αθήνα, στις 21 Μαρτίου, στις 7 μ.μ. στο Public (Πλατεία Συντάγματος), σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ, μέλη της Εταιρείας μας εδιάβασαν ποιήματα του Ελύτη. Απηύθηνε χαιρετισμό ο Αλέξης Ζήρας, πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων.  

 

 

2.   Στην Αθήνα, την ίδια μέρα, από τις 9.30 μμ. και έπειτα, έγιναν, σε συνεργασία με την \"Κοινωνία των Δεκάτων\", διαδοχικές αναγνώσεις ποίησης από μέλη της Εταιρείας μας στο καφέ \"Φλοράλ\" της Πλατείας Εξαρχείων.

 

 

3.   Στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει ένας σημαντικός αριθμός μελών μας, πραγματοποιήθηκε επίσης, σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ, ανάγνωση ποιημάτων του Ελύτη, στις 21 Μαρτίου και ώρα 7 μ.μ. στο Public της πόλης (στοά Χιρς).

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 18 ΜΑΡΤΙΟΥ  ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΔΙΔΩΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΗ.

Εφέτος το βραβείο απονεμήθηκε στο μέλος μας, Τζίνα Πολίτη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και του Αριστοτέλειου  Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Την παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας της τιμωμένης έκανε η καθηγήτρια του Α.Π.Θ. και μέλος μας  Λίζυ Τσιριμώκου, ενώ στην αντιφώνησή της η Τζίνα Πολίτη εμίλησε για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις ανθρωπιστικές σπουδές. Το συμβολικό έπαθλο (μικρό γλυπτό) που απονεμήθηκε, φιλοτεχνήθηκε από τον γνωστό γλύπτη Θόδωρο.

 

 

Στην ίδια εκδήλωση έγινε η υποδοχή των νέων μελών και η παρουσίαση του ημερολογίου της Εταιρείας με θέμα: «Βία και λογοτεχνία».

 

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της εταιρείας  

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τετάρτη 9 Μαρτίου,  12.00-17.00  Πραγματοποιήθηκε σεμινάριο στο Αμφιθέατρο του Υπ. Πολιτισμού (οδός Μπουμπουλίνας 22), με τίτλο: «Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγραφείς και μεταφραστές: τι αλλάζει στο ψηφιακό περιβάλλον;»

 

 

Διοργάνωση: ΕΚΕΒΙ, Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων.

 

 

Χαιρετισμοί: Κατρίν Βελισσάρη διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, Διονυσία Καλλινίκου πρόεδρος του ΟΠΙ, Αλέξης Ζήρας πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων.

 

 

Συντονισμός: Κώστας Κατσουλάρης γενικός γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων.

 

 

 Ομιλητές: Δρ Ειρήνη Σταματούδη, διευθύντρια ΟΠΙ. Μαρία-Δάφνη Παπαδοπούλου, δικηγόρος - επιστ. συνεργάτις ΟΠΙ. Μαρία Γ. Σινανίδου, δικηγόρος - επιστ. συνεργάτις ΟΠΙ.

 

 

Συζητήθηκαν : Ζητήματα που προκύπτουν για την εκμετάλλευση των έργων στο ψηφιακό και στο αναλογικό περιβάλλον. Επίσης τρόποι με τους οποίους ένας δημιουργός μπορεί να κινηθεί πρακτικά και νομικά σε περίπτωση παραβίασης των δικαιωμάτων του.

 

 

 

Ημερίδα  αφιερωμένη

 

στην μνήμη του Έκτορα Κακναβάτου,

 

το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011, 12.00 -15.00,

 

στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου (Πεσματζόγλου 5).

 

 

 

Τις εργασίες της Ημερίδας θα συντονίσει ο Αναστάσιος Στέφος,

 

πρόεδρος της Πανελλήνιας `Ενωσης Φιλολόγων

 

και θα χαιρετήσει ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης.

 

 

 

                                                                            Ομιλητές:

 

Δρ Χριστίνα Αργυροπούλου, επίτιμη σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου,

 

Κώστας Γεωργουσόπουλος, κριτικός, φιλόλογος

 

Γιάννης Δάλλας, ποιητής, συγγραφέας, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου

 

Αλέξης Ζήρας, κριτικός, πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων

 

Σάββας Μιχαήλ, συγγραφέας, γιατρός

 

Μαρία Παπαδήμα, αναπλ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Αριστέα Παπαλεξάνδρου, ποιήτρια

 

 

 

Ποίηση του Ε. Κακναβάτου διαβάζουν ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης 

 

και η ποιήτρια Μαρία Λαγγουρέλη

 

 

 

Με την υποστήριξη των εκδόσεων «¶γρα»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*****  

 

 Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ

 

ΤΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ:

 

                                                                      

 

ΗΜΕΡΙΔΑ

 

ΜΕ ΘΕΜΑ:

 

«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ»

 

 

 

το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

 

στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ

 

Ακαδημίας 20, Α\' όροφος

 

 

 

 

 

Χαιρετισμοί:

 

Πάνος Σόμπολος, Πρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. και του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ε.Σ.Η.Ε.Α.

 

Αλέξης Ζήρας,Πρόεδρος Εταιρείας Συγγραφέων

 

 

 

                                                                      

 

 

 

Α΄ ΘΕΜΑ: Ο πνευματικός κόσμος ως στόχος βίας

 

 

 

10.30 – 11.30

 

 1ο ΤΡΑΠΕΖΙ

 

 

 

   Συντονίζει: Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας, Γενικός Γραμματέας Εταιρείας Συγγραφέων.

 

  

 

    Ομιλητές: Θανάσης Καλαφάτης, καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Νίκος Ξυδάκης αρχισυντάκτης εφ. Καθημερινή, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών,

 

Φώτης Τερζάκης, συγγραφέας

 

11.30 – 12.00

 

 

 

 

 

Συζήτηση με το κοινό

 

 

 

12.00 – 13.00                                               

 

2ο ΤΡΑΠΕΖΙ

 

 

 

Συντονίζει: Ηλίας Γκρής , ποιητής -δημοσιογράφος, μέλος Δ.Σ. Μορφωτικού Ιδρύματος Ε.Σ.Η.Ε.Α. 

 

(Βιωματικές καταθέσεις)

 

 

 

  Ομιλητές: Βασίλης Γκουρογιάννης, συγγραφέας, Γιάννης Πανούσης, καθηγητής

 

εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εύα Στεφανή σκηνοθέτις, επίκουρος καθηγήτρια

 

του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών,  Μισέλ Φάις , συγγραφέας

 

 

 

 

 

                                                 13.00 – 13.30 Διάλειμμα

 

 

 

 

 

Β΄ ΘΕΜΑ: Ο πνευματικός κόσμος και η στάση του απέναντι στη βία.

 

 

 

13.30 – 14.30                                                 

 

3ο  ΤΡΑΠΕΖΙ

 

 

 

  Συντονίζει: Έλενα Χουζούρη, συγγραφέας, κριτικός, Αντιπρόεδρος Εταιρείας Συγγραφέων

 

 

 

   Ομιλητές: Δημήτρης Αγγελής, ποιητής,  Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, σκηνοθέτης, Ηλίας Μαγκλίνης, συγγραφέας –δημοσιογράφος,  Αθηνά Παπαδάκη, ποιήτρια

 

 

 

14.30 – 15.00 

 

Συζήτηση με το κοινό.

 

 

 

 

 

*****

 

 

 

 

 

Επιστροφή

 

© Εταιρεία Συγγραφέων, 2003 - 2014 - authors.gr